Ett hundratal människor protesterade i Zimbabwes huvudstad Harare mot vad de anser vara ett riggat val. Foto: AFP/TT

Zanu-PF får majoritet i Zimbabwes parlament

Uppdaterad
Publicerad

I Zimbabwe får regeringspartiet Zanu-PF majoriteten av platserna i parlamentet. Enligt myndigheterna har Zanu-PF fått två tredjedelar av mandaten. Vem som blir president och folkvald efterträdare till Robert Mugabe är ännu inte offentliggjort.

Det zimbabwiska regeringspartiet Zanu-PF tar hem majoriteten av platserna i landets parlament, uppger landets valkommission efter måndagens parlaments- och presidentval.

Zanu-PF – den tidigare ledaren Robert Mugabes och nuvarande presidenten Emmerson Mnangagwas parti – har ett brett stöd på landsbygden medan oppositionspartiet MDC har sitt främsta stöd i städerna.

Protester i Harare

Ett hundratal människor samlades utanför valkommissionen i Harare på onsdagen för att protestera mot vad de anser vara ett riggat val.

EU:s observatör kritiserade valmyndigheten för att vara ensidig och lyfte fram ett antal problem med valprocessen, som styrda medier och trakasserier av människor i vallokalerna. EU ifrågasätter varför resultatet av presidentvalet dröjer.

– Ju längre tid det tar desto mindre trovärdigt är resultatet, säger EU:s valobservatör Elmar Brok, enligt nyhetsbyråerna.

Oklart med presidentposten

Det är ännu oklart vem som får axla det viktiga presidentämbetet efter Robert Mugabes 37 år vid makten.

Oppositionsledaren Nelson Chamisa har utropat sig själv till segrare. Emmerson Mnangagwa som tog över efter Mugabe säger sig vara säker på att få sitta kvar på sin post.

Om ingen av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna genomförs en ny valomgång den 8 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.