Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sitt tal under natten till söndag anklagar Ukrainas president Volydmyr Zelenskyj Ryssland för krigsbrott gällande belägringen av hamnstaden Mariupol. Till höger i bild: En kvinna vid ett hus i Maripuol som attackerats, 13 mars 2022. Foto: Ukrainas presidents stab samt Evgeniy Maloletka/AP/TT

Zelenskyj: Krigsbrott begångna i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar Rysslands agerande i staden Mariupol för krigsbrott i sitt senaste tal som lagts upp på Facebook.

Han säger också att massvis med stupade ryska soldater lämnas kvar i Ukraina.

– Ingen hämtar dessa kroppar, säger Zelenskyj.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att belägringen av Mariupol kommer att gå till historien för vad han kallar krigsförbrytelser av Rysslands militär.

– Att göra detta mot en fredlig stad, det som ockupanterna gör, är terror som kommer att kommas ihåg i århundraden framöver, sade han enligt AP tidigt på söndagsdygnet i sitt nattliga tal till nationen.

Förhandlingarna inte trevliga

Zelenskyj säger vidare att de pågående förhandlingarna med Ryssland ”inte är enkla eller trevliga, men nödvändiga”. Han säger att han på lördagen hade diskuterat hur det går i samtalen med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Ukraina har alltid strävat efter en fredlig lösning.

Zelensky anklagar också Ryssland för att inte hämta hem sina stupade soldater.

– På platser där det har varit särskilt hårda strider ligger de ryska soldaternas kroppar kvar i massor längs vår försvarslinje. Och ingen hämtar dessa kroppar, säger han.

Förda till Ryssland

Mariupols kommunfullmäktige säger i ett uttalande att ukrainare mot sin vilja har förts till Ryssland, rapporterar flera medier.

”Under den gångna veckan har flera tusen Mariupolbor tagits till ryskt territorium”, står det i ett inlägg från borgmästaren på Telegram. Enligt inlägget ska ukrainarna ha blivit fråntagna sina telefoner och en del av dem ska ha förts till avlägsna städer i Ryssland. Uppgifterna har inte bekräftats.

Det brittiska försvarsdepartementet säger i sin senaste uppdatering på Twitter att Ryssland inte har lyckats ta kontroll över ukrainskt luftrum, något som man bedömer ha varit ett av ryssarnas huvudsakliga mål i början av kriget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarbilderna visar förödelsen efter attackerna mot Mariupol. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer