Zelenskyj: Slaget om Donbas har inletts

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen anföll ryska styrkor både militära och civila mål och på kvällen meddelade Ukrainas president att ryska styrkor nu har inlett en stor offensiv i östra Ukraina.

– Vi kan bekräfta att ryska styrkor har påbörjat slaget om Donbas, vilket de har planerat under en lång tid. En stor del av Rysslands armé är avdelad till offensiven, säger den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj ett videotal på Telegram på måndagskvällen.

– Oavsett hur många ryska soldater som forslas hit, kommer vi slåss. Vi kommer att försvara oss. Varje dag, säger han.

Kriget i Ukraina

Uttalandet kom efter att det rapporterats om flera hårda strider i samtliga regioner i östra Ukraina på måndagen.

”Kriget har nu gått in i nästa fas”, sade Andriy Yermak, chef för den ukrainska presidentstaben rapporterar BBC.

Lokala myndigheter i Charkiv och Luhansk-regionen rapporterar om tung beskjutning från ryska trupper. Charkivs borgmästare, Ihor Terekhov, säger i ukrainsk tv att staden ”bombats konstant” och anklagar Ryssland för attacker mot civila byggnader i staden, rapporterar CNN.

Guvernören: ”Det är ett helvete!”

Chefen för den regionala militären i Luhansk, Serhii Haidai, konstaterar att ryska trupper på måndagen intensifierat sin beskjutning för att bryta sig in i städerna och samma uppgifter kommer från Luhansk-regionens guvernör.

”Det är ett helvete. Offensiven har inletts, den vi har talat om i veckor. Det pågår hela tiden strider,” skriver guvernör Sergij Gaidaj på Facebook och lägger till att både i städerna Rubizhne och Popasna samt andra fredliga städer pågår strider.

Oleksij Danilov, ledare för landets nationella säkerhets- och försvarsråd, rapporterade att ryska styrkor försökt bryta sig igenom ukrainska försvarslinjer ”längs nästan hela fronten mot Donetsk, Luhansk och Charkiv”.

”Ukraina är redo för den stora striden”

Ukrainas presidentrådigvare Mykhailo Podolyak kommenterade i förra veckan att Donbas är av strategisk vikt vid eventuella förhandlingar med Ryssland.

– Ukraina är redo för den stora striden, och vi måste vinna den, inte minst slaget om Donbas. Först då kan Ukraina få en kraftfull förhandlingsposition, sade Podolyak.

Enligt lokala myndigheter har ryska marktrupper tagit sig in i staden Kreminna i Luhansk-regionen och ukrainsk militär har dragit sig till baka för att omgruppera. Det är ett av två ställen där ryska styrkor brutit sig igenom det Ukrainska försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet