Foto: Scanpix

George Zimmerman frias

Uppdaterad
Publicerad

Den vakt, som åtalats för att ha skjutit ihjäl en obeväpnad 17-åring, frias helt.

George Zimmerman, som i början av förra året sköt ihjäl 17-åringe afroamerikanske Trayvon Martin i Florida, frias från alla anklagelser.

Zimmerman lämnade över sig själv till polisen och hävdade att han agerat i självförsvar när han sköt pojken.

Fallet har väckt stor debatt om rasfrågor och den långtgående självförsvarsrätten i vissa amerikanska delstater.

Jurymedlemmarna isolerade

Den 29-årige Zimmerman friades av en jury bestående av sex kvinnor.

På grund av uppmärksamheten kring målet har de sex jurymedlemmarna hållits isolerade från omvärlden under den tre veckor långa rättegången.

Under 16 timmar satt juryn instängd för att överlägga kring fallet.

”Han är lycklig”

Vid 04.00 svensk tid meddelades domen. På tv-bilderna från rättegången ses en mycket lugn och allvarlig George Zimmerman ta emot domen.

– Jag tror inte det går att beskriva hur George Zimmerman känner sig just nu. Men han är självklart mycket lycklig. Även om det kommer ta lång tid för familjen att bearbeta allt, säger Mark O´Mara, försvarsadvokat till George Zimmerman, på en presskonferens vid domstolen.

Om Zimmerman hade fällts för mord hade han riskerat att bli dömd till livstids fängelse, medan en dråpdom hade kunnat ge ett maxstraff på 30 år.

Svag bevisning

New York Times skriver att utgången i målet inte var särskilt förvånande med tanke på den svaga bevisning som åklagarna presenterade.

Det fanns exempelvis inga vittnen till skjutningen, och trots tre veckor packade med vittnesmål i rättssalen lyckades de aldrig reda ut exakt vad som hände den där regniga kvällen i februari 2012. Och enligt lagen i Florida var åklagarna tvungna att bevisa utom rimligt tvivel att Zimmerman inte agerade i självförsvar.

Blodiga jack

Försvaret hade också ett starkt kort i och med att Zimmerman bevisligen hade flera blodiga jack i huvudet efteråt, vilket talade för att det varit en strid där han svävat i fara. En expert på skottskador vittnade också om att skottvinkeln talade för Zimmermans version av händelseförloppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Mer i ämnet