Facebooks grundare och vd svarar nu att han inte känner ingen kritiken som riktas mot företaget. Foto: Richard Drew/AP/TT och Mark Lennihan/AP/TT

Zuckerberg slår tillbaka mot anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Att sociala medier-jätten Facebook skulle prioritera ekonomisk vinst framför hälsa och säkerhet stämmer inte, menar vd:n Mark Zuckerberg. I ett långt inlägg ifrågasätter han anklagelserna som riktas mot företaget.

”Jag är stolt över allt vi gör för att fortsätta bygga de bästa sociala produkterna i världen”, skriver han.

I ett inlägg på sitt eget konto delar Mark Zuckerberg sina tankar efter den turbulenta veckan som gått. Han skriver bland annat att han inte får ihop många av påståenden som yttrats och inte känner igen den bild som målas av företaget.

”Kärnan i dessa anklagelser är idén om att vi prioriterar vinst framför säkerhet och välbefinnande. Det är helt enkelt inte sant.”

Kritik från visselblåsare

Under tisdagen hölls en utfrågning av en utskottskommitté i USA:s senat med visselblåsaren Frances Haugen. Hon har varit anställd av Facebook och har larmat om att företaget inte klarar av att stävja hat och desinformation på sina plattformar.

Innan hon slutade kopierade hon i hemlighet tiotusentals sidor med internt material för att kunna bevisa det hon menar är Facebooks lögner.

– I dag förstör Facebook vårt samhälle och ligger bakom etniskt våld i hela världen, säger hon i en uppmärksammad intervju med CBS 60 Minutes.

Haugen menar dessutom att företagets ledarskikt vet hur man ska göra Facebook och bildplattformen Instagram mer säkra men att de inte gör de nödvändiga förändringarna eftersom de prioriterar sina ”astronomiska vinster”.

Ställer sig frågande

Zuckerberg skriver i sitt inlägg att många av de anklagelser som har framförts mot företaget helt enkelt inte går ihop för honom.

”Om vi ​​inte brydde oss om att bekämpa skadligt innehåll, varför skulle vi då anställa så många fler människor som ägnar sig åt detta än något annat företag i vårt fält – även de som är större än oss?”, frågar sig Facebook-grundaren.

”Och om sociala medier var lika ansvariga för att polarisera samhället som vissa hävdar, varför ser vi då polarisering öka i USA medan den förblir platt eller sjunker i många länder med lika stor användning av sociala medier runt om i världen?”, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.