Foto: TT

Zuma tycks ha överlevt – tills vidare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I ett möte med ANC:s verkställande utskott i helgen krävde flera ministrar president Jacob Zumas avgång. En motion om misstroendevotum riktades också mot presidenten. Men efter att mötet förlängts med en dag, verkar det som att Jacob Zuma än en gång har överlevt.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Ryktena och spekulationerna gick höga här i Sydafrika. För första gången någonsin utmanades president Zuma på allvar inifrån ANC. Partiets mäktiga verkställande utskott har makt att avsätta honom som president och när flera ministrar öppet krävde hans avgång trodde många att Zumas dagar och kanske till och med timmar som president var räknade.

Det som utlöste det interna angreppet mot Zuma är den senaste i raden av skandaler kring presidenten. Sydafrikas motsvarighet till justieombudsmannen släppte en rapport som hävdade att Zuma genom korrupta kopplingar låtit en känd affärsfamilj, Gupta, ha direkt inflytande över viktiga ministertillsättningar.

Mycket talar för att Zuma har vunnit maktkampen

Anledningen ska ha varit att Zuma på så sätt kunnat berika sig själv och sin familj. Källor gör gällande att Zuma förlängde mötet med en dag för att kunna flyga in sina stödtrupper från när och fjärran.

En intensiv lobbying ska ha pågått för att förhindra en sluten omröstning kring Zumas lämplighet som president. Om delegaterna fick lägga sin röst anonymt fanns stor risk att Zuma skulle avsättas.

Strategin ser ut att ha lyckats. Information har redan börjat sippra ut om att Jacob Zuma vunnit maktkampen.

Mycket talar för det. Zuma själv har flugit till Kuba för att närvara vid Fidel Castros begravning.

Liksom Putin är han expert på att spela ut politiker mot varandra

I opinionsundersökning efter opinionsundersökning har stödet för Zuma sjunkit. Hans politiska karriär har kantats av korruptionsskandaler och veterenar inom ANC, liksom organisationer och oppositionspolitiker har vid mängder av tillfällen pressat på för att Zuma ska avsättas. Men ändå klarar han sig gång på gång. Hur är detta möjligt?

Jacob Zuma har rötter i ANC:s underrättelseavdelning. Liksom Vladimir Putin i Ryssland är han expert på att spela ut politiker mot varandra och även att knyta dem till sig genom lukrativa affärsmöjligheter.

När stödet för honom ute i samhället minskat har han sett till att att öka stödet inom partiets verkställande utskott och andra viktiga organ. Successivt ska han ha bytt ut motståndare mot personer som stödjer honom och är ekonomiskt beroende av att han sitter kvar som president.

Ingen har vågat kasta den första stenen mot Zuma – nu är det gjort

Så vad händer nu?

Det intressanta är att flera aktiva toppolitiker nu öppet gått emot Zuma, med den risk det innebär att bli avpolletterade. Det är känt att missnöjet med Zuma länge varit stort inom ANC, men ingen har vågat kasta den första stenen. Nu är det gjort. Anledningen är troligen att Zumas tid som president ändå är på väg att ta slut.

I december nästa år ska en ny partiledare för ANC väljas. Att vara för förknippad med Zuma kommer snart att vara en belastning. När maktkampen drar igång inom ANC efter Zuma kommer det istället att vara en fördel att ha varit öppen motståndare till den impopuläre Jacob Zuma.

Zuma kanske ändå kommer att avsättas i förtid

Klart är att Jacob Zuma aldrig har varit så svag som han är nu. Somliga hävdar att han ändå kommer att avsättas i förtid. Kanske genom en parlamentarisk misstroendeomröstning. Men lika klart är att Jacob Zuma har betydligt fler än nio liv.

Varje gång han har räknats ut har han dragit fram ännu ett dolt äss ur rockärmen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.