Jari Aarnio i Helsingfors tingsrätt när han dömdes för fem grova narkotikabrott 2016. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

10 års fängelse för Aarnio – polischefen som blev knarkkung

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska narkotikachefen Jari Aarnio döms till tio års ovillkorligt fängelse för sammanlagt fem grova narkotikabrott samt för 17 andra brott. Enligt Helsingfors tingsrätt hade Aarnio en avgörande roll i ligan som smugglat över tusen kilo hasch från Holland till Finland.

Helsingfors tingsrätt ansåg att Aarnios brott var speciellt allvarligt eftersom han vid tidpunkten var en högt uppsatt chef vid narkotikaroteln vid Helsingforspolisen.

Den största polisbrottshärvan i finländsk historia

Ligan som Aarnio var en del av smugglade in sex tunnor hasch från Holland till Finland år 2011. Tunnorna vägde sammanlagt 791 kilo. Narkotikan distribuerades i Finland under åren 2011-2012.

Till brotten hör också att Centralkriminalpolisen i maj 2014 hittade 65 000 euro (drygt 600 000 kronor) i ett plastämbare i en blomrabatt hemma i narkotikachefens trädgård.

Aarnio har också satt sprätt på drygt en halv miljon euro (över fem miljoner kronor) utöver sina normala inkomster. Hans förklaring är att han fått pengarna av en sedermera död affärsman på en parkeringsplats i Helsingfors.

Åklagaren hade yrkat på 13 års fängelse

I domen beaktas de tre år som Aarnio redan har dömts till i det så kallade Trevoc-fallet. Aarnio har via en bulvan varit delägare i Trevoc, ett företag som sålt övervakningsutrustning till polisen och har i egenskap av polischef fattat beslut om polisens anskaffningar.

Åklagaren hade yrkat på 13 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

JARI AARNIO

Mer i ämnet