35 romska kvinnor deltar i projekt som ska främja samhällsdeltagandet

Uppdaterad
Publicerad

Genom projektet vill man stärka romska kvinnors ställning i samhället och undvika utanförskapet som flickorna kan utsättas för genom den egna kulturen.

Ullrika  Ankarberg är utvecklingschef på Länsstyrelsen i Stockholm och den som leder höstens projektet  för de romska kvinnorna.

– Vår rapport visar att de kommuner i landet som är aktiva med frågor som berör romer, inte når ut till romska flickor och kvinnor tillräckligt mycket. Det är av den anledningen som satsningen görs på just dem, berättar Ulrika Ankarberg för SVT Uutiset.

Första mötet ska hjälpa romska kvinnor bygga upp nätverk

Projektet, som bekostas av Länsstyrelsen i Stockholm, har inletts med ett möte i dagarna som ska hjälpa de 35 romska kvinnor som deltar i projektet, att skapa ett nätverk mellan delltagarna. Kvinnorna ska också få stöd i att bära ut de nya nätverken i sina hemkommuner runtom i landet.

– Kvinnorna verkar inte vara lika involverade i samhället som de romska männen, säger Ulrika Ankarberg. Därför vill vi skapa en trygg mötesplats där kvinnorna på egen hand kan komma med förslag på vad de vill diskutera sinsemellan.

Projektet en del av integrationsmålet för romer

Romprojektet är en del av regeringens integrationsmål som riktas till romer under en 20-årsperiod mellan 2012-2032.

Projektet kommer att utvärderas senare för att fastställa om de romska kvinnorna blivit hjälpta av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.