Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yolanda Ngarambe berättar hur det kommer sig att hon representerar Sverige och hur hon blir bemött av finsk media och publik. Foto: SVT

Landslagslöparen: En gång funderade jag på att tävla för Finland istället

Uppdaterad
Publicerad

Medel- och långdistanslöparen Yolanda Ngarambe satsar härnäst på Europamästerskapet i Rom i juni. Ngarambe bär på Sveriges färger men berättar att hon en gång i tiden faktiskt funderat på om hon borde representerat Finland.

Daniel Ståhl, Mika Zibanejad, Jonathan Lekkerimäki... Listan på svenska idrottare med finsk bakgrund är lång. En av de mest kända är Yolanda Ngarambe som föddes i Märsta, norr om Stockholm. Hon har stått på prispallen i flera svenska mästerskap sedan 2010.

I februari i år slog Ngarambe sitt eget svenska rekord på inomhusmilen och nu är siktet ställt på sommarens EM i Rom. Sedan flera år tillbaka tränar Ngarambe i Atlanta i USA, där SVT Uutiset nådde henne.

Genom sin finskfödda mamma har Yolanda möjlighet att representera även Finland. Däremot hade det krävts att hon hade skaffat finskt medborgarskap, eftersom både hon och hennes föräldrar endast har svenskt medborgarskap. Det trots att båda föräldrar är födda utomlands – pappa i Uganda och mamma i Finland.

I klippet berättar Yolanda Ngarambe hur det kommer sig att hon representerar Sverige och hur hon blir bemött av finsk media och publik.

Ngarambe: Mamma har fått hela familjen att heja på Finland i hockey

Den som följer alla idrottssändningar mest fanatiskt hemma hos Ngarambe är hennes finska mamma Eine. Hon har lyckats med att övertala hela familjen att heja på Finland, trots att en av familjemedlemmarna tävlar för Sverige.

Så är fallet även i Finnkampen där Ngarambe tävlar i Sverige-tröjan. Då håller familjen på Finland – och Yolanda. Ngarambe berättar att hon älskar att tävla i Finnkampen eftersom det känns hemma med både svenska och finska medtävlande. Hon kommer att delta också i årets Finnkamp i Helsingfors.

I klippet nedan berättar landslagslöparen Yolanda Ngarambe hur hennes mamma har påverkat familjens supporterkultur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landslagslöparen Yolanda Ngarambe berättar hur hennes mamma har påverkat familjens supporterkultur. Foto: SVT

Andra svenska idrottare med finsk bakgrund

  • Diskuskastaren Daniel Ståhl (representerar Sverige)
  • Hockeyspelaren Mika Zibanejad (representerar Sverige)
  • Fotbollsspelaren Robin Tihi (representerade Finland)
  • Alpinisten Maria Pietilä Holmner (representerade Sverige)
  • Hockeyspelaren Jonathan Lekkerimäki (representerar Sverige)
  • Fotbollsspelaren Ola Toivonen (representerade Sverige)
  • Hockeyspelaren Tommy Salo (representerade Sverige)

Artikeln är ändrad 2024-05-06: Längdskidåkaren Charlotte Kalla och längdskidåkaren William Poromaa har tagits bort från listan över svenska idrottare med finsk bakgrund. Både Kalla och Poromaa har sina rötter i Tornedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.