Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Elise och Christian hur olika supporterkulturen kan se ut hos olika familjer med samma bakgrund – nämligen finsk. Foto: SVT

”Som mamma fick jag hålla mig för att inte visa min glädje när Finland vann i hockeyn”

Publicerad

Barn till utlandsfödda föräldrar växer ofta upp med en kultur där man hejar på sina föräldrarnas födelseländer exempelvis inom sport. Men så är inte fallet i alla familjer. Elise Barvs barn håller på Sverige medan hon hejar på Finland, något som ibland har lett till stela situationer inom familjen.

Både Elise Barv och Christian Holmström som gästade i programmet 15 minuter från Uutiset, har finsk bakgrund. Christian är född och uppvuxen i Sverige och Elise är född i Finland men bott i Sverige i flera decennier. Trots detta är Christian den som nästan alltid hejar på Finland – oavsett idrott och gren.

– Ibland när Finland inte är med i något mästerskap – som till exempel i handboll eller liknande så kan jag heja på Sverige, säger Christian Holmström om de få undantag som har kan göra.

Se hela avsnittet där Elise och Christian delar sina olika erfarenheter om hur man ”lyckas” att överföra sin egen supporterkultur till sina barn – och sin partner här.

SVT Uutiset frågade medlemmarna i olika sverigefinska sociala media grupper om vilket land de hejar på – Sverige eller Finland. De flesta svarade att de hejar endast på Finland. Foto: SVT

Endast tre av alla över 200 tillfrågade säger sig heja på Sverige

SVT Uutiset frågade medlemmarna i olika sverigefinska grupper i sociala medier om vilket land de hejar på – Sverige eller Finland.

När det kom till sport svarade de flesta att de hejar enbart på Finland, även om de finska idrottarnas framgång uteblir. Näst vanligast är att heja på både Finland och Sverige – beroende på situation och sport. Endast tre av alla tillfrågade svarade att de hejar på Sverige – i vått och torrt.

Många av dem som svarade att de alltid hejar på Finland betonade även faktumet att de aldrig har bott i Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.