Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pirjo Lahdenperä berättar varför så många andra generationens invandrare hellre hejar på föräldrarnas födelseland än sitt eget födelseland Sverige. Foto: Tomas Hallstan SVT

Därför hejar så många andra generationsinvandrare på föräldrarnas födelseland

Publicerad

Varför hejar så många andra generationens invandrare på föräldrarnas födelseland och inte på Sverige? Enligt forskaren vill man på detta sätt lyfta fram det positiva i sin bakgrund som skiljer sig från den svenska.

Pirjo Lahdenperä är professor emerita vid Mälardalens högskola. Hon har forskat bland annat i interkulturella identitetsprocesser. Enligt Lahdenperä är det väldigt vanligt att man som andra generationens invandrare hejar på sina föräldrars födelseland eller -länder istället för sitt eget födelseland Sverige. Detta gäller till exempel dem med finsk bakgrund som bildar en av de största minoritetsgrupperna i landet.

Lahdenperä känner även igen ett beteende där minoritetsgruppen fördömer alla med samma bakgrund som väljer att heja på Sverige.

– Det handlar om lojalitet. Man undrar om personen har blivit svensk och inte längre tillhörande ens egen grupp. Då kan man inte längre lita på personen i fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.