Antalet svenskspråkiga ökar i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskspråkiga invånare ökar i Finland och enligt Svenska Finlands folktings nya utredning kommer ökningen att fortsätta.

Majoriteten av tvåspråkiga familjers barn registreras som svenskspråkiga i Finland och befolkningsminskningen som pågått i åratal har nu vänt. Antalet svenskspråkiga har ökat med närmare 1 400 personer sedan år 2007 och i nuläget finns det cirka 291 000 svenskspråkiga personer i Finland.

På bokmässan i Helsingfors var den finlandssvenska litteraturen väl synlig och tron på finlandssvensk framtid är stark.

I Finland registreras medborgare efter modersmålet, varav den svenskspråkiga befolkningens exakta mängd kan beräknas. I Sverige är det däremot fortfarande olagligt att registrera invånare efter modersmål.

Tvåspråkiga familjers språkval har stor betydelse för den svenskspråkiga befolkningens tillväxt i Finland. Runt två av tre familjer registrerar sitt barn som svenskspråkigt och antalet elever i svenskspråkiga skolor är cirka 10 % högre än vad statistiken visar. I exempelvis Svenska handelshögskolan, Hanken, kan eleverna studera på svenska och antalet svenskspråkiga studenter kommer att räcka till även i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.