Är den sverigefinska kultureliten en sluten grupp? Foto: SR

Sverigefinska kultureliten en sluten grupp?

I senaste numret av den sverigefinska kulturtidskriften Liekki får sig den sverigefinska kultureliten en knäpp på näsan. Journalisten Kristian Borg, även redaktör för antologin Finnjävlar, kritiserar i hårda ordalag den sverigefinska kultureliten som han anser vara en exkluderande liten bubbla.

– Det är en värld där media- och kulturfolket möts. För att få tillträde till bubblan måste man kunna finska och vara medelklass, eller snarare övre medelklass, säger Kristian Borg.

Själv anser han att han inte haft tillträde till den sverigefinska kultureliten eftersom han själv kommer från en arbetarklassbakgrund. 

Bibliotek, media och kulturtidning

Borg blev bekant med det sverigefinska kulturutbudet när han jobbade med antologin Finnjävlar. Finlandsinstitutet i Stockholm hade han aldrig hört talas om. 

– Det skulle ha väldigt varit bra för min finska om jag hade känt till Sverigefinska institutet redan långt innan, säger Borg. 

Enligt Borg borde Finlandsinstitutet i Stockholm satsa mera på kultur för unga och kanske öppna en restaurang som kunde fungera som samlingsplats för unga sverigefinnar. 

”Vi har haft hiphop på repertoaren” 

Anders Eriksson, direktör på  Finlandsinstitutet i Stockholm, är förvånad över Borgs kritik. Han tycker att man redan satsat på program för en yngre målgrupp. 

– Jag förstår inte riktigt varifrån den här kritiken kommer, särskilt inte hur Borg väljer att definiera sverigefinska kulturutövare. Vi har dessutom haft hiphop på repertoaren vid ett flertal tillfällen. Man måste också komma ihåg att det handlar om ganska små kretsar, och att det inte finns hur mycket som helst att välja mellan, kommenterar Eriksson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer