Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en del av vighetsartisten Kalle Pikkuharjus cirksnummer i videon. Foto: Tomas Hallstan

Cirkusscenen i Sverige lockar artister från Finland

Publicerad

På fredag är det premiär för Cirkus Cirkörs föreställning ”Tipping Point – Balancing in a Time of Change”. Enligt föreställningens regiassistent Mirja Jauhiainen finns det stora skillnader mellan svensk och finsk cirkuskultur.

Föreställningens regiassistent Mirja Jauhiainen har jobbat inom cirkusvärlden i både Finland och Sverige. Hon menar att kulturskillnaderna mellan länderna är stora inom branschen.

– I Sverige har vi Cirkus Cirkör, som helt klart är den största aktören i cirkusvärlden. I Finland finns det inte någon lika stor aktör. Där finns i stället fler små, självständiga grupper som gör egna produktioner, säger Mirja Jauhiainen.

Därför, menar hon, ser förutsättningarna för arbete inom cirkusbranschen olika ut i de båda länderna.

– I Sverige finns det kanske fler möjligheter till jobb än i Finland, tack vare aktörer som Cirkus Cirkör. I Finland har man däremot större möjligheter att göra egna produktioner, säger Jauhiainen.

Föreställning om samhälleliga strukturer

”Tipping Point-Balancing in a Time of Change” utforskar vad det är som håller samman samhällen och demokratier. Den underliggande frågan är: vad händer när de mest grundläggande samhällsstrukturerna kollapsar?

Föreställningen framförs av en musiker och fem cirkusartister. En av dem är finska Kalle Pikkuharju, som är specialiserad på handstående och kontortionism.

I videon visar Pikkuharju upp några rörelser som kräver mycket vighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.