”Det är bättre att samarbeta med Ryssland än önska att det försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Finland har ett realistiskt förhållningssätt till Ryssland, medan Sverige ibland varit för optimistiskt när det gäller utvecklingen i landet. Nu har man öppnat ögonen, säger Matti Anttonen, Finlands nya ambassadör i Stockholm, i en intervju med SVT Uutiset.

Matti Anttonen tillträdde som Finlands nya ambassadör i Stockholm vid årsskiftet. Anttonen, som har en lång diplomatisk karriär bakom sig bland annat som Finlands Moskva-ambassadör mellan 2008-2012, kommer till Sverige i ett läge där diskussionen kring Ryssland och försvarspolitiken går varm.

Tonen är dock annorlunda än hemma i Finland.

– Bara för ett litet tag sedan slopade Sverige värnplikten, eftersom man inte såg några större hot. Finland har inte gett upp värnplikten, och planerar inte att göra det. Vår världsbild är kanske stabilare, vi har våra grannar, och det kommer inte att förändras. I Sverige har man kanske tidigare tänkt att det här kommer att förändras snabbt till det bättre, och sedan igen, snabbt till det sämre. Finland har hela tiden haft ett realistiskt förhållningssätt, säger han.

Avfärdar kritiken

Han förklarar det nu höga tonläget kring Ryssland och det eventuella militära hotet med att svenskarna varit förvånade över utvecklingen i Ryssland.

– Om man tänker att världen är annorlunda än vad den är, och sedan öppnar ögonen och ser världen för vad den är, så känns den kanske mer annorlunda. Och så är diskussionskulturen också annorlunda. I Finland måste man ha en lugnare attityd, eftersom Ryssland inte kommer att sticka någonstans.

Tidigare har svenska politiker, bland annat tidigare försvarsministern Karin Enström (M) kritiserat Finlands nära relationer med Ryssland. I somras tyckte hon att president Sauli Niinistös möte med Rysslands president Vladimir Putin sände ”en olycklig signal” i ett läge där Ryssland hade annekterat Krim.

Anttonen håller inte med. 

– För Finland är Ryssland en granne varje dag, 24 timmar i om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Vi har mycket samarbete med vår granne, och det är bra. Vi har mycket handel med Ryssland, investeringar åt båda håll, Rysslands enda snabba tågförbindelse utomlands finns mellan Helsingfors och St Petersburg, säger han.

Nu förändras också Sveriges linje och på Folk och Försvar-kongressen i Sälen uppmanade statsminister Stefan Löfven (S) till ett konstruktivt samarbete med Ryssland.

– Det är bättre att samarbeta med Ryssland än försöka hoppas att det försvinner, och sedan vara rädda för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.