”Det har aldrig varit så här under min livstid”

Uppdaterad
Publicerad

I finska Lappland har man förberett sig för en rekordstor turistsäsong. Under decembermånad väntas 670 semesterflyg anlända, men vintern är försenad.

För tre år sen förband sig världens ledare att hålla den globala uppvärmingen väl under två grader jämfört med förindustriell tid. Målet flyttas hela tiden längre fram i tiden eftersom utsläppen återigen har ökat.

I finska Lappland är det oftast 40 centimeter snö under den här tiden av året, nu är det bara uppmätt till några centimeter, något som oroar turistentreprenörer.

– Det är ytterst sällsynt, det är inte alls normalt, säger Toivi Qvist som jobbar med turism i Äkäslompolo.

– Under min livstid har det aldrig varit så här lite snö. Det är inte en katastrof tror jag, men det är väldigt sällsynt.

Avtal måste följas

Förra veckan konstaterade FN:s klimatpanel att världens 20 största ekonomier inte når sina utsläppsmål. Klimatologen Markku Rummukainen förklarar läget.

– Globalt ökar utsläppen trots att man vet att om man vill begränsa temperaturökningen till 1,5–2 grader måste utsläppen minska betydligt fram till år 2030. Därför är det viktigt att Parisavtalet efterlevs genom klara regler för samhället, städer och näringsliv.

Enligt Rummukainen har framförallt näringslivet blivit medvetet om om att klimatförändringarna inverkar på deras verksamhet. I hur hög grad vanliga medborgare tänker på det är svårare att avgöra.

Men Toivi Qvist har i år tvingats tänka om.

– Allt det som planerats inför säsongen sen tidigare kan slängas åt sidan. Det är dags för oss att tänka om, dag för dag.

Svårt att förutspå

För finska Lappland är turistsäsongen under jul och vinter viktig ekonomiskt. Toivi Qvist tror att det är svårt att förutspå om de här väderskillnaderna kommer att vara återkommande.

– Det är svårt att säga. Naturen lever i olika cykler, det beror på om man mäter i några år eller några hundra år.

För turistentreprenören Alf Andersson i Pajala är årets förhållanden inte välkomna.

– Kunderna vill att det ska finnas snö när de kommer hit. Det har vi inte mycket av just nu. Om snön kom i rätt tid skulle det lösa mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.