Foto: TT

Digital identifiering ställer till det på gränsen i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Digital identifiering ställer till det för finländare bosatta i Sverige men också för dem som flyttat tillbaka till Finland men har svensk pension. 

För att utföra olika ärenden hos svenska myndigheter, som skattemyndigheten, försäkringskassan och pensionsmyndigheten, krävs e-legitimation. En sådan kan du inte få om du inte har en bor i Sverige. 

Detta ställer till det för exempelvis finska pensionärer som får del av sin pension för att tidigare ha arbetat här. 

– Det är besvärligt eftersom pensionärerna inte kan gå in och se sin sida, eller till exempel byta adress, om de flyttar, säger Päivi Koivupalo som jobbar med rådgivning i gränsöverskridande frågor vid Nordkalottens gränstjänst i Torneå. 

Problem med e-legitimationen kan även de som flyttat från Finland till Sverige få och Haparanda har man också en utmaning med begränsad service hos myndigheter. 

Roger Keisu är biträdande kontorschef på Swedbank i Haparanda. När en finländare kommer och ska öppna ett bankkonto får han hänvisa personen till att åka till Luleå för att få ett godkänt svenskt id-kort. En resa på 300 kilometer tur och retur. 

– Det orsakar besvär för många, men vi kan inte göra några något åt det. De brukar också förstå när vi förklarar hur det ligger till.  

Han ser en lösning i EU förordningen eIDAS,  som underlättar digital identifiering med utländska e-legitimationer. 

Svenska myndigheter godkänner de e-legitimationer utfärdade i länder som är anslutna till systemet. För närvarande gäller det  Tyskland, Estland, Spanien, Italien och Kroatien. Finland är inte med i detta. 

– Skulle det där börja fungera skulle det bli en bra lösning här, säger Roger Keisu. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.