Finlands försvarsminister Jussi Niinistö vill inte att de med dubbelt medborgarskap tjänstgör i Finlands armé. Foto: TT

”Dubbelt medborgarskap en säkerhetsrisk för Finland”

Uppdaterad
Publicerad

Personer med dubbel medborgarskap ska inte få tjänstgöra i den finska militären. Det tycker Finlands försvarsminister Jussi Niinistö som menar att de utgör en nationell säkerhetsrisk.

Dubbelt medborgarskap innebär att man är medborgare i mer än ett land. Den som till exempel blir svensk medborgare kan således behålla sitt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter detta.

Jussi Niinistö från det nybildade partiet Blå framtid motiverade sin ställning under en försvarskonferens i Helsingfors.

Han menar att dubbla medborgare kan vara en risk för landets säkerhet.

– Femte kolonnen måste tas bort redan under fredstid. Vi måste ha hundra procent förtroende för de människor vi kallar till nyckelpositioner i det nationella försvaret, och de måste ha hundra procent lojalitet mot Finland.

Landsförrädare

Med uttrycket femte kolonn syftar man på en hemlig grupp som fungerar till förmån för en yttre fiende. Ordet myntades under spanska inbördeskriget under 1930-talet och används idag i praktiken om landsförrädare.

Under andra världskriget var begreppet så inarbetat att det kom till flitig användning i redogörelser för kollaboratörer i tysk-ockuperade länder.

Upp till parlamentet

I Finland har det länge pågått en diskussion om exempelvis ryskt markägande, och ett lagstiftningsprojekt pågår nu om att göra det svårare för utlänningar att äga mark eller fastigheter nära militärförläggningar och annan kritisk infrastruktur.

Man vill även göra det svårare för utlänningar att söka vissa jobb.

Projektet har dock visat sig vara svårare än väntat, och Niinistö anser att det är viktigt att man tar beslut om de nya civila och militära lagarna under det nuvarande parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.