Finska lösningen: Unga flyttar till ett äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

I Helsingfors provar man en ny boendeform där unga bor i ett servicehus för äldre. Tanken är att de äldre får stimulans och de unga en billig bostad.

För några dagar sedan flyttade 19-åriga Jonatan Shaya till sitt första egna hem – i ett servicehus för äldre i Helsingfors. Idén kommer från Nederländerna, där boendeformen är tänkt att lindra ensamheten bland äldre. Åldringarna i servicehuset Rudolf tror att de unga främst ska ge dem stimulans.

– De unga har ju ungas synsätt och vi har gamlas. Om äldre bara umgås med varandra blir det rätt visset, säger Irmeli Helminen.

#hemtillvarjepris

Även Kalervo Kristo är glad över de unga som flyttar in.

– Våra gamla ansikten...det är inte särskilt roande att titta sig i spegeln längre. Men unga tittar man gärna på.

300 sökande – tre lägenheter

Intresset för det nya boendet var stort – för tre lägenheter fanns över 300 sökande. Det visar att bostadsbristen bland unga i Helsingfors är enorm. Hyran för den 23 kvadratmeter stora lägenheten är ca 2.500 kronor i månaden.

– Det är svårt att söka bostad och hyrorna är höga i Helsingfors, särskilt i centrum. Det är rätt svårt för studenter att hitta bostad och i allmänhet för unga, berättar 19-åriga Jonatan Shaya.

I gengäld för den låga hyran ska ungdomarna umgås tre till fem timmar i veckan med sina grannar. Det är ett försök där olika generationer ska bo tillsammans i ett år. 

Band knyts mellan generationer

– Många äldre är ensamma så vi kan ge dem lite sällskap. Vi kan delge oss av nutiden och så får vi höra de äldres synpunkter och erfarenheter, säger Veera Dahlgren, som också ska bo på serviceboendet.

Jonatan Shaya håller med.

– Det leder säkert till en insikt att då vi alla kommer till den här punkten i våra liv, är det bra att band knyts mellan äldre och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet