Fennovoima lämnade in ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftsbolaget Fennovoima lämnade in sin ansökan om byggnadslov för reaktor i Pyhäjoki i dag. Ansökan lämnades in endast en dryg timme innan tidsfristen löpte ut. Kort därefter meddelades att kroatiskt bolag Migrit Solana Energija går in som delägare.

Det var med kniven på strupen som kärnkraftverksbolaget lämnade in alla papper till finska staten idag. Men än är det inte klart. Den stora frågan har handlat om bolaget kommer att lyckas bevisa att de har 60 procent ägarandelar som antingen är inhemska eller europeiska. Ett krav från finska regeringen sedan tidigare.

Fennovoima uppger att den inhemska ägarandelen är tillräckligt stor, även om Fortum lämnar sig utanför. Kroatiskt bolag, Migrit Solana Energija, kommer in med en andel på 9 procent. Näringsminister Olli Rehn ska utreda om ägarkravet fylls.

De grönas ordförande Ville Niinistö meddelade omedelbart att han ställer sig mycket tvivlande till att ett litet bolag som grundats så sent som år 2012 kan vara med om att rädda ett dylikt storprojekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer