Filmvetaren Andrea Reuter debuterar som producent med film om Tove Jansson. Foto: TT

”Vill göra en Oscarsvinnare”

Uppdaterad
Publicerad

Finlandssvenska filmvetaren och journalisten Andrea Reuter, som bland annat är känd för att ha programlett filmkrönikan på SVT, debuterar som producent – med film om Tove Jansson. Hon hon vill att berättelsen om Muminskaparen ska bli Finlands första Oscarsvinnande film.

Andrea Reuter har de senaste 19 åren varit bosatt i Sverige, men när hon var elva år blev hon hembjuden till Tove Jansson, konstnären och skaparen av bland annat Mumintrollen. De två möttes hos Tove i ateljén på Ulrikasborgsgatan i Helsingfors, då Andrea Reuter skulle intervjua sin idol för skoltidningen.

I en intervju som hon gjort till HBL berättar hon om hennes fascination för Muminskaparen Tove Jansson, och glädjen att få producera filmen om henne.

– Vår klass satte upp en pjäs om Mumindalen och jag var Snorkfröken. Tove kom faktiskt och tittade på pjäsen, minns Reuter i dag, 28 år efter det minnesvärda mötet.

Oscar

Produktionsbolaget som förbereder den kommande filmen om Tove Janssons liv efter kriget heter Helsinki Filmi. Nyutnämnd producent för filmen är Andrea Reuter, vars ambitioner är höga för vad filmen kan åstadkomma.

– Om jag fritt hade fått välja ämne för en film att producera hade det blivit Tove Jansson. Jag är otroligt passionerad inför detta, och tänker mig att Tove-filmen blir Finlands första Oscarsvinnande film.

Mer jämställt i Sverige

Filmen om Tove Jansson har förberetts länge, men nu inleds arbetet på allvar. Det finns ett manus, och det finns en regissör som än inte har namngetts.

I Finland har relationen mellan regissör och producent debatterats de senaste dagarna, efter avslöjanden om Okänd soldat-regissören Aku Louhimies och de metoder han använt på filminspelningarna.

Andrea Reuter berättar att det i Sverige finns en sundare syn på samarbetet mellan regissör och producent, då man skapar ett team.

– Det blir ett samarbete som odlas och utvecklas när man lär känna varandra och kan kommunicera med varandra.

Också det svenska systemet för statsfinansiering av film är annorlunda, och mera jämställt.

– Medvetenheten om att fördelningen borde vara jämn mellan könen är generellt mycket högre i Sverige än i Finland. Filminstitutet kör hårt på regeln att stöden till producenterna ska delas jämnt mellan kvinnor och män. Kvinnor är dessutom bra på att producera och gör ofta bättre filmer än män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.