Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar politikforskaren Johanna Vuorelma om vilka nya utmaningar den blivande presidenten står inför. Foto: SVT

”Finlands blivande president står inför en helt ny situation”

Publicerad

Nu är det två månader kvar till presidentvalet i Finland. Enligt forskaren Johanna Vuorelma kommer den tillträdande presidenten att möta exceptionella utmaningar i jämförelse med tidigare presidenter, vilket också återspeglas i valdebatternas teman.

– Den nuvarande världssituationen ställer olika krav och den första är att presidenten nu tar över ledarskapet för ett Finland som är med i Nato, säger Vuorelma.

Vuorelma tror också att väljarna kommer att ta hänsyn till det förändrade världsläget när de väljer rätt kandidat.

Presidentvalet i Finland 2024 kommer att hållas den 28 januari 2024.

Samlingspartiet och De Gröna i spetsen

De populäraste presidentkandidaterna är för närvarande Samlingspartiets Alexander Stubb och De Grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto som kandiderar genom en valmansförening.

Enligt Jussi Westinen, forskningschef vid marknadsundersökningsföretaget Taloustutkimus, är det sannolikt att valstriden kommer att stå mellan Samlingspartiet och De Gröna. Det skulle vara tredje gången i rad som detta scenario upprepas i slutomgången.

Majoriteten av presidentkandidaterna är män. Bland de kvinnliga kandidaterna har Li Andersson från Vänsterförbundet och Jutta Urpilainen från Socialdemokraterna mest stöd, enligt Yles opinionsmätning som gjordes i november.

Finlands populäraste presidentkandidater i Yles opinionsmätning som gjordes i början av november. Foto: Yle

Se mer om presidentvalet i Finland i det senaste avsnittet av 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.