Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historeforskaren Ville Kivimäki och författaren Thella Johnson diskuterar bl.a. om varför så många veteraner höll tyst om deras upplevelser vid fronten. Foto: SVT

Finlands framåtanda tystade ner de traumatiserade soldaterna

Uppdaterad
Publicerad

Efterkrigstiden i Finland präglades av framåtanda och kriget blev någonting som man aktivt ville glömma. Detta ledde till en tystnadskultur, menar historieforskaren Ville Kivimäki. Man skulle inte tala om händelserna vid fronten, inte ens med sin egen familj.

Över en halv miljon finländare deltog i andra världskriget men det var få som berättade om händelserna vid fronten när de återvände till sina familjer.

Delvis berodde det på rådande samhällsklimatet, delvis var det frågan om individens egna traumahantering då glömskan skulle hjälpa de traumatiserade soldaterna att komma framåt i livet.

I 15 minuter från Uutiset ställer man frågan: Varför berättade inte morfar om kriget? Medverkar gör författaren och journalisten Thella Johnson vars bok Fred (2023) bygger på hennes egna erfarenheter. Hennes morfar återupplevde krigets fasor i sina mardrömmar men det var ingen som ville berätta för Thella vad som hade hänt. Programmet gästas även av historieforskaren Ville Kivimäki vars bok Sargade själar (2023) handlar om finska soldaters krigstrauman 1939-1945.

I klippet ovan diskuterar Ville Kivimäki och Thella Johnson samhällets framåtanda och hur det påverkade de traumatiserade människorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.