Finsk bakelsetradition har nått Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På ett bageri söder om Stockholm är det andra året i rad som Runebergbakelsen tillverkas och säljs. Intresset verkar bara växa för att fira den finske nationalskalden, den femte februari.

Tack vare sociala medier har bakelsernas popularitet vuxit även i Sverige i år. En beställning på ett par hundra bakelser fraktades till Södermalm i Stockholm, tack vare en Facebookgrupps engagemang.

Runebergstårta

  • Bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en sådan bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts.  
  • Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av ”Runebergs bakelser”. I Fredrika Runebergs handskrivna receptbok från början av 1850-talet finns receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse.  
  • Exakt hur den ursprungligen såg ut är inte känt, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller puncsh och garnerad med kristyr och hallonsylt.

Källa: wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.