Tack vare sociala medier har bakelsernas popularitet vuxit även i Sverige i år. En beställning på ett par hundra bakelser fraktades till Södermalm i Stockholm, tack vare en Facebookgrupps engagemang.
Runebergstårta
- Bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en sådan bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som skapade bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts.
- Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av ”Runebergs bakelser”. I Fredrika Runebergs handskrivna receptbok från början av 1850-talet finns receptet till ett bakverk kallat Runebergs bakelse.
- Exakt hur den ursprungligen såg ut är inte känt, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller puncsh och garnerad med kristyr och hallonsylt.
Källa: wikipedia