Lauri Markkanen är redan en favorit bland Chicago Bulls fansen. Foto: TT

Finsk basketspelare världshistorisk

Uppdaterad
Publicerad

Lauri Markkanen behövde 41 matcher på sig för att sänka 100 trepoängskast i NBA. Det är nytt rekord för nykomlingar i ligan.

Chicago Bulls tog sin tredje raka seger då laget besegrade Miami Heat på hemmaplan med 119–111. Lauri Markkanen, som bara är 20 år gammal, satte ett nytt NBA-rekord då han sänkte sitt 100:e trepoängkast i ligan.

För att nå den milstolpen behövde han 41 matcher och det gjorde att han raderade ut Damien Lillards tidigare rekord från 2013. Lillard spelade 44 matcher innan han satte det tidigare rekordet för nykomlingar i ligan.

Sport rinner i blodet

Förra året valdes AIK-anfallaren Eero Markkanens fem år yngre men 16 centimeter längre bror, Lauri, som sjunde val i NBA-draften – högst någonsin i Norden.

Lauri Markkanen spelade i den finska ligan 2014–2016, men tog därefter steget över till Nordamerika för en säsong i collegeliga – där hans karriär nådde nya höjder.

Brödernas pappa, Pekka, mäter 207 centimeter och är själv en finländsk basketikon med 129 landskamper.

Redan älskad

Markkanens lag Chicago Bulls, som bland annat haft spelare som basketgiganten Michael Jordan, har haft en bra start på året, och Markkanen har varit central i framgångarna.

Lagets tränare Fred Hoiberg har bara gott att säga om den 213 centimeter långa spelaren.

– Han blir hela tiden bättre och bättre. Vi skulle aldrig byta bort honom. Det bästa är att han inte är rädd för något, det har han visat flera gånger. Vi älskar honom, säger Hoiberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.