Päivi Sillanaukee, överdirektör vid social- och hälsovårdsministeriet i Finland. Foto: YLE

Finland öppnade beredskapslagren

Uppdaterad
Publicerad
Ska säkra tillgången på medicinsk skyddsutrustning i Finland

Social- och hälsovårdsministeriet i Finland beslutade att öppna försörjningsberedskapslagren för att säkra tillgången på medicinsk skyddsutrustning i landet. Detta var ett historiskt beslut: För första gången skickade Försörjningsberedskapscentralen FBC ut medicinsk utrustning i landet.

– Nu rullar långtradarna iväg, sa Päivi Sillanaukee, överdirektör vid social- och hälsovårdsministeriet i Finland, till finska Yleisradio.

Under tidigare år hade man använt råvarulager någon enstaka gång, såsom olja år 2005, men den medicinska utrustningen hade man aldrig tidigare behövt distribuera ut i landet, berättar Helsingin Sanomat.

”De kommer inte ta slut”

Överdirektör Sillanaukee berättade till Yleisradio att man till antalet har miljoner med kirurgiska skydd och masker.

– Och hundratusentals andningsskydd finns nu tillgängliga för oss. De kommer inte ta slut, betonade hon.

FBC finansieras utanför statens budget

Visa

FBC är en institution inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde i Finland, som planerar och genomför upprätthållande och utveckling av landets beredskap. FBC:s verksamhet står utanför statens budget, då den finansieras från en fond som heter Försörjningsberedskapsfonden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer