Finska gravar på den ryska sidan ska vårdas

Uppdaterad
Publicerad

De kvarvarande, finska begravningsplatserna, som består sammanlagt ungefär 300 begravningsplatser varav ett 60-tal är soldatgravar.

På den ryska sidan har de civila begravningsplatserna i stort sett förstörts medan soldatgravarna är i bättre skick.

Nu fotsätter det Karelska förbundet i Finland samarbetet med lokala, ryska myndigheter för att kunna kartlägga och vårda gravarna även i framtiden.

Av dem sex finska kyrkor som fanns i Viborg förstördes fem under andra världskriget. Under resterna av Viborgs Gamla domkyrka tros stadens biskop Mikael Agricola, som också kallas det finska skriftspråkets fader, ligga begravd. Det enda som finns bevarat i sin helhet av kyrkan efter kriget, är kyrktornet. Kyrkogårdarna, som ligger i anslutning till de förstörda kyrkorna, är i mycket dåligt skick.

Gravarna förföll på den ryska sidan efter uppgörelsen om Karelen

På den ryska sidan gränsen fanns ett 40-tal kommuner där det fanns protestantiska och ortodoxa församlingar innan kriget. Enligt en utredning som det Karelska förbundet i Finland gjort, har det funnits 300 begravningsplatser efter kriget som hamnade på den ryska sidan efter uppgörelsen om Karelen. Av dem finns 60 begravningsplatser för stupade soldater kvar idag och det är främst vården av dem som förbundet nu samtalar med ryska myndigheter om. Karelska förbundet ska i dagarna hålla ett gravseminarium i Viborg. Seminariet äger rum tillsammans med ryska, lokala tjänstemän.

Finska gravstenar har använts som byggmaterial

Gravstenarna i Viborg har bland annat använts som material till hus efter kriget.

Samarbetet för att försöka bevara de kvarvarande gravarna fungerar bättre idag och ambitionen är att rusta upp gravplatserna för att kunna bevara och vårda dem bättre i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.