Firar 60 år – nu riskerar Finska ortodoxa församlingen att förlora sin kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Finska ortodoxa församlingen i Stockholm firade 60 år i helgen. Hot om för höga hyreshöjningar oroar, men man hoppas att språket, det historiska och kulturella gemenskapen ska hålla församlingens verksamhet vid liv.

Vid Finska ortodoxa församlingen i Stockholms 60-årsjubileum mindes man med värme de gångna åren och även svårigheter man haft längs vägen.

Kommande utmaningar oroar även ärkebiskop Leo. Församlingens hyresavtal går ut i årsskiftet och hyran höjs långt över församlingens betalningsförmåga.

– Vi har under många år haft en mycket vacker kyrka på Bellmansgatan där folk känt sig hemma. De har kunnat bygga sig ett eget kyrkligt hem där de kan stanna upp och samla sig, säger ärkebiskopen och fortsätter.

– Nu hotar en hyreshöjning. Hyran ska tydligen höjas mer än vad församlingen klarar av, det är oroande. Jag hoppas att den här finska församlingen får behålla sin kära gudstjänstlokal.

Sekularisering ett hot

En av framtidens största utmaningar är enligt biskopen sekulariseringen, men tror även på en motreaktion.

– När jag kommer hit till Sverige och läser dagstidningarna är det många sidor med dödsannonser, men det är bara några få som har ett kors. Det är bilder av katter, hundar, båtar, bilar och så vidare.

– Så långt har det inte gått i Finland men faran är att Finland tar efter. Jag förundras över hur det är här, men det går ju lite upp och ner här i världen. Det brukar alltid komma en reaktion och det kommer nog även här.

Mångfald en styrka

En garant för församlingens verksamhet och fortsatta existens har varit den sociala gemenskapen man fått via språket och kulturen, säger kyrkoherden Markku Salminen.

– De första årtiondena präglades helhetsbilden av det karelska och av klantänkandet. Den sociala gemenskap man fick i församlingen via språket och kulturen, menar Salminen.

– Det var en ny situation för många. Man befann sig i en helt annan kultur. I Sverige var inte folk lika vana vid kulturell mångfald som man var i Finland. Ortodoxi har alltid varit ett naturligt inslag i Finland, men inte här. Mångfalden för församlingsarbetet framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.