Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stadsmissionen efterlyser en nationell boendestrategi även i Sverige. Foto: SVT

Fler hemlösa får bostäder i Finland

Publicerad

I nuläget beräknas antalet hemlösa i Sverige vara 33 000 personer. Stadsmissionen anser att läget är alarmerande och nu söker hjälporganisationen en lösning enligt en finsk modell.

Enligt Stadsmissionens Senior advisor, Marika Markovits, beror det stora antalet hemlösa i Sverige på att vi inte har en så kallad nationell bostadsstrategi. Enligt en undersökning som EU gjort, är Finland och Norge de enda EU-länderna som hittills skapat en nationell strategi för boende. Detta har lett till att antalet hemlösa minskat i de båda länderna.

Marika Markovits, Stadsmissionen:

– Det har funnits väldigt starka, engagerade  personer inom den finska politiken i riksdagen  men också inom departementen bland tjänstemännen, där man tillsammans  med civilsamhället och en rad olika aktörer har mobiliserat samhällskrafterna för att minska hemlösheten och lyckats med det.

– På 30 år har bostadslösheten minskat i Finland med 70 procent. Jag har jobbat 20 år i Stockholms Stadsmission, nästan lika lång tid, och här i Sverige ökar hela tiden siffran. Det är 20 förlorade år.

Efterlyser en nationell boendestrategi även i Sverige

Markovits skulle vilja se att staten tar en mer aktiv roll i att lösa problemet med de många hemlösa i Sverige och att politikerna följer Finlands exempel.

– Frågan handlar främst om att skapa bostäder med billigare hyror i samarbete med de sociala myndigheterna, menar Markovits.

Samtidigt ska hyresgästen själv teckna avtalet och binder sig därmed till att följa, det för bostaden gällande, reglerna. I nuläget är det socialen som står för det överenskomna hyresavtalet i Sverige för människor som hamnat i hemlöshet.

Marika Markovits fortsätter:

-  Man känner verkligen att man har blivit självständig om man har makt över sitt eget liv; man får trygghet i att man kan bo en längre tid.

En fjärde del av hyresrätterna i Helsingfors är sociala bostäder

Ungefär hälften av alla hyresrätter i Finland är så kallade sociala bostäder. Den finska staten har under de senaste åren satsat 250 miljoner euro på nyproduktion av hyresbostäder. Av nybyggena i till exempel Helsingfors, är 25 procent sociala bostäder. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer