Dödskjutningarna i Sverige är betydligt fler än i Finland Foto: SVT

Fler mord men färre dödsskjutningar i Finland

Publicerad

Trots det stora antalet dödsskjutningar i Sverige, som förra året nådde ett rekordantal, mördas fortfarande fler personer i Finland. Mordvapnet är oftast en kniv i samband med att förövaren är alkoholpåverkad.

Dödskjutningarna ii Sverige har fått stor uppmärksamhet det senaste året. Antalet gängrelaterade skjutningar har ökat markant. Trots det visar den senaste statistiken från Polismyndigheten, att antalet mord i Finland är fler än i Sverige.

Dödskjutningar i Finland är däremot ovanliga. I Finland är det vanligaste mordvapnet kniv och i de flesta fallen är det även alkohol inblandat.

Våld i relationer har minskat

Dock har dödsfall i samband med grov misshandel i relationer minskat i båda länderna, säger Sven Granath, kriminolog.

Detta kan beror på att det finns  förebyggande hjälp att få idag för personer som utsätter sin partner för våld i hemmet.

Dödsskjutningar drar upp statistiken

Martti Lehti, kriminolog på finska Krimo, säger att antalet mordfall i Finland har minskat sen 1990-talets början, även om de fortfarande är fler än i Sverige. I Sverige har antalet mord skjutit i höjden under det senaste året på grund av de många gängrelaterade dödsskjutningar som inträffat.

I Finland ser man inga liknande tendenser i nuläget, med mord relaterade till kriminella gäng. Det är sällan som människor skjuts till döds där.

Färre alkoholrelaterade mord i Sverige

I Sverige sker en tredjedel av morden i samband med alkoholintag.  Motsvarande siffra i Finland är 80 procent. Det vanligaste mordet i Finland sker i en lägenhet, där en brödkniv används som mordvapen, av en berusad person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer