Gävle vill sprida kunskap om sverigefinnars rättigheter. Foto: SVT

Gävle vill förbättra vården för finsktalande

Uppdaterad
Publicerad

Projektet vill stärka kunskapen om minoritetslagens betydelse både bland personal och invånare.

Gävle samarbetar just nu med den finska yrkeshögskolan Metropolia och det sverigefinska kulturinstitutet på Hanaholmen utanför Helsingfors, för att förbättra vården av de äldre, med finskspråkig bakgrund.

Det finska samarbetet ska ge idéer och större kunskap för att stötta personalen som vårdar de äldre. Projektet som Gävle deltar i, är på initiativ från Finlandsinstitutet i Stockholm, i hopp om att på detta sätt förbättra äldrevården ytterligare för de många sverigefinnar som som upplever sin ålderdom i Sverige.

Samarbetet med de finska institutionerna kom till för att Sverige behöver hämta mer kunskap inom området.

Behovet redan stort men också växande

Behovet av finskspråkig äldrevård i Sverige är stort och kommer att växa i framtiden, enligt beräkningar. Det räcker dock inte enbart att ha finskspråkig personal anställd inom vården av de äldre. I projektet ingår även att vidga synen på de finska åldringarna genom att till exempel lyfta fram kulturella inslag i äldrevården.

Större kunskap om minoritetslagen

Eeva Östberg, som är koordinator för en hållbar social utveckling i Gävle kommun, menar att det inte bara handlar om att personalen ska kunna prata finska, utan att det även är viktigt att ha kunskap och förståelse för minoritetslagen och att känna till sverigefinnarnas rättigheter och också vad det innebär att vara ett förvaltningsområde.

Eeva Östberg skulle även vilja se en större kunskap om organisationen som personalen i kommunen jobbar inom.

Behöver nya sätt att tänka kring rekrytering

Rekryteringsprocessen av till exempel sommarvikarier måste förändras ser Eeva Östberg.

Även sätten att sprida kunskap till invånarna om vilka rättigheter de har genom att Gävle är ett förvaltningsområde som ska värna sverigefinnarnas rättigheter i kommunen.

Samråd och aktiviteter under sju års tid

Kerstin Weivert, utvecklingschef inom välfärdsfrågor i Gävle, säger att kommunen bland annat ordnat olika aktiviteter sen Gäve blev ett förvaltningsområde 2012. Detta för att sprida information och kunskap till såväl invånare som personal inom kommunen.

– Vi har bland annat jobbat med uppsökandeverksamhet och haft uppdragsledare. Jag kan säga; det är inte alltid så lätt.

– Det är ett väldigt långsiktigt arbete, det här jobba med minoritetslagstiftningen, för att få förståelse i organisationen. Kanske det är så att lagstiftningen kommer 20 år sent. Det är också svårt att motivera invånare med finsk bakgrund att ta till sig den möjlighet som finns; att få vårdomsorg på finska.

Projektet kommer att sträcka sig över hela året och en delrapport presenteras efter sommaren, på ett seminarium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.