”Jag är en kameleont som simmar mellan två identiteter”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har en trettonårig karriär på Stockholms scener. Rita Lemivaara är en modern dansare av rang. Uutiset intervjuade henne på Dansens hus inför Riksteaterns Paper planes uppsättning.

– Jag ville alltid bli en balettdansös, det var min stora dröm. Men när jag var 16 år så lämnade jag den drömmen.

Rita Lemivaara är dansare och skådespelare som under 13 år i Sverige varit med i uppsättningar och pjäser på Riksteatern och Unga klara.

Hon lämnade Finland 2006 för att pröva lyckan i Sverige.

– Jag sökte till balettakademin, men trodde aldrig att jag skulle komma in. Det var en väldigt hård rekrytering och jag hade slutat identifiera mig som ballerina, Säger Lemivaara och fortsätter.

– Men till min stora förvåning så fick jag hoppa över en årskull och kom direkt in till andra klass.

Fysiken förundrar

Rita har inga ånger av att ha flyttat till Sverige, då skådespelaryrket och dansen fascinerar henne.

– Det fysiska skådespelet fascinerar mig. Hur en person har stått på scen hela sitt yrkesverksamma liv, sedan framför det egentligen utan att använda ord. Hur man framför det fysiska hantverket till både dans och teater är för mig väldigt fascinerande.

Hennes egna stil skulle hon främst beskriva som fysisk.

– Som en svett och blodspruta! väldigt fysiskt. Men det är inte utan mening. Till varje koreografi behövs det egna kunnandet och musikaliteten. Till dansen finns allt man behöver i ens egen kropp, säger Lemivaara.

– Jag skulle säga att jag går på små trappsteg. Jag är på väg nånstans och jag är öppen för vart det leder mig. Det hade varit kul att få göra teater på finska, för det har jag faktiskt aldrig gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.