Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersökterskan Angelica Eriksson använder finskan för att lugna ner de äldre på natten. Foto: SVT

Undersköterskan Åsa: ”Jag hade ingen aning om kriget i Finland”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag hade ingen aning om vad de har varit med om, i skolan fick vi inte lära oss någonting om Finlands krig, berättar undersköterskan Åsa Johansson. Efter kursen ”Finska för vård- och omsorgspersonal” har hon och hennes arbetskamrater lättare att förstå boende med finsk bakgrund.

På äldreboendet Wesslandia i Tierp bor det en del äldre sverigefinnar som på grund av demens har glömt svenskan. För att underlätta kommunikationen mellan dem och den svenskspråkiga personalen ordnades det en kurs i vårdfinska.

Idéen till kursen kom från enhetschefen Helen Pellonpää. Det finska efternamnet kommer från makens sida, själv är hon svensk.

– Det har varit så otroligt svårt att hitta undersköterskor eller vårdbiträden som talar finska, berättar Pellonpää. Hon är väl medveten om skyldigheten att erbjuda finskspråkig äldrevård som gäller inom finska förvaltningsområden.

– Då kom jag på tanken att utbilda i stället.

”Va, ska vi lära oss finska?”

När hon lanserade idéen till personalen, var de först förvånade men sedan var det många som anmälde sig.

Planeringen börjades för ett år sedan och nu är kursen avslutad. Enligt Pellonpää är det för tidigt att utvärdera exakt hur kursen påverkar det praktiska arbetet på äldreboendet men erfarenheterna har varit positiva.

– Jag tycker att all personal ska få ta del av det här, säger Pellonpää som själv deltog i kursen.

– Nu gäller det bara att öva, öva och öva.

I videon berättar tre undersköterskor hur det var att studera finska och lära sig om Finlands historia.

Så många i Sverige är födda i Finland

133 083 personer som är folkbokförda i Sverige är födda i Finland. (2022-12-31)

Källa: Scb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.