Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet om varför Jens-Antti Andersen och Aina Bexell valde att studera i Finland. Foto: SVT

Jens och Aina flyttade till Finland för att studera: ”Bilden av Finland har förbättrats”

Uppdaterad
Publicerad

Finland lockar svenska studenter med sina svenskspråkiga lärosäten. Billigare studentluncher, tillgängliga studentbostäder och utbildningens höga kvalité uppskattas av svenskarna.

Enligt CSN:s statistik ligger Finland som studieland fortfarande på en blygsam 18:e plats, men allt tyder på att klättringen mot toppen har börjat. De senaste fem åren har antalet svenska studenter fyrdubblats på de finska lärosätena. Förra året tackade 181 svenskar ja till en studieplats i Finland, men antalet svenskar som sökte till finska högskolor var ännu högre, 580 personer, visar finska undervisnings- och kulturministeriets siffror. Även det var en fördubbling jämfört med 2016.

Yrkeshögskolan Novia i Helsingfors toppar listan över de populäraste högskolorna i Finland, följd av Åbo Akademi, Helsingfors universitet och Svenska Handelshögskolan, Hanken. Alla erbjuder studier på svenska, vilket är både lättare och mer användbart för svenskar som möjligtvis vill återvända hem och arbeta i Sverige.

För många svenskar med finsk bakgrund är steget österut naturligt. Men Aina Bexell hade ingen koppling till Finland:

– Jag kunde välja mellan Spanien, Italien och Romänien, men det nordligaste universitetet i världen i Rovaniemi, lät mera intressant då.

Se klippet ovan om varför Jens-Antti  Andersen och Aina Bexell valde att studera i Finland.

Se hela 15 minuter från Uutiset-programmet om svenska studenter i Finland på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.