Jimmie Åkesson, SD: ”Medborgarskap ska vara exklusivt”

Publicerad

Igår var det dags för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, sist ut av alla riksdagspartiledare, att bli utfrågad av SVT. En utfrågning som till stor del kom att handla om identitet och medborgarskap.

Det var i slutet av augusti som Sverigedemokraternas förslag om förbud mot dubbelt medborgarskap uppmärksammades. Något som skapade diskussion då det för tillfället bor över en halv miljon människor med dubbla medborgarskap i Sverige.

Sverigedemokraterna har sedan dess begränsat sitt förslag, då det inte längre inkluderar de som är medborgare i ett annat nordiskt land.

– Ett medborgarskap är ju inget medlemskap i vilken klubb som helst. Det ska vara exklusivt, säger Jimmie Åkesson.

”Vill ej frånta medborgarskap”

I den en och en halv timma långa utfrågningen försökte Jimmie Åkesson tydliggöra förslaget. Han menade att de som redan har dubbla medborgarskap idag får behålla de.

– Idag är det många svenskar som har dubbla medborgarskap. Vi har inga planer på att frånta någon ett medborgarskap bara för att man har ett annat. Det här ska gälla när man prövas framöver.

Diskussion i Finland

Sverigedemokraternas partiledare hämtade exempel från Finland för att visa på eventuella faror som kan uppstå med dubbelmedborgare.

– Jag tycker att man har en intressant diskussion i Finland nu, där man tillåter dubbla medborgarskap. Där kommer nu ryska medborgare att göra värnplikt. Jag tror alla kan förstå varför det vållar debatt, säger Åkesson och fortsätter.

– Den typen av liknande konflikter kan uppstå i Sverige. Är det rimligt att afghanska medborgare gör värnplikt och utövas i sprängmedelskunskap i Sverige? Jag tycker nog inte det är fullt rimligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer