Leif Tengström tilldelades Nordstjärneorden

Publicerad

Grundaren av Sverigefinska skolan i Stockholm, filosofie doktor Leif Tengström, har tilldelats kungliga Nordstjärneorden för sitt arbete för Sveriges och Finlands gemensamma kulturarv.

– Det känns väldigt positivt. Det här var inget som jag hade räknat med. Men jag är glatt överraskad, utbildad heraldiker som jag är. Det känns mycket bra, säger Tengström.

Nordstjärneorden har tilldelats välmeriterade medborgare ända sedan 1700-talet, däribland kända namn som Carl von Linné, HC Andersen och Greta Garbo.

Numera kan orden tilldelas medlemmar av kungahuset och även utländska medborgare för betydande insatser för Sveriges bästa.

– Jag tycker att det är viktigt att vi ska vårda det gemensamma svensk-finska kulturarvet och Leif Tengström är en av dem som har bidragit allra mest i vår tid, inte minst genom startandet av sverigefinska skolan, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Vi startade med en förstaklass och en lärare, som senare blev rektor. Vi hade bara en liten lokal i Hammarby skola och föräldrarna stod för städningen. Det fanns inga pengar till sånt. Skolan flyttade senare till Fridhemsplan och växte snabbt, minns Tengström.

Verksamheten har varit viktig som förebild för andra sverigefinska skolor.

– Om något har fungerat en viss tid så måste betrodda individer se till att det fungerar lika länge till. Skolan bör alltså finnas i 25 år till. Några andra alternativ finns inte, säger Tengström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer