Projektet Rajaton-Gränslös: Meänkieli intresserar ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Meänkieli revitaliseras på olika sätt, och projektledare Eva Kvist berättar att ungdomar är positivt inställda till språket.

Språkseminarium i meänkieli arrangeras av Språkrådet, Isof – Institutet för språk och folkminnen. I år hölls den digitalt p g a pandemin. Temat var språkets revitalisering, och frågor som berördes denna gång var till exempel skriftspråkets standardisering, språkberikad undervisning samt språkbad.

Ungdomar har en positiv attityd

I projektet Rajaton-Gränslös upplever man att speciellt ungdomar är mycket positiva till minoritetsspråket. ”Språkpoliser” kan dock ställa till det:

Meänkieli

– Om det ställs krav på att de ska prata riktig meänkieli, då vågar de inte, det blir för svårt, säger projektledare Eva Kvist om ungdomarnas situation och betonar att även minoritetsspråk har olika dialekter och variationer.

Se videon med hela intervjun samt kommentarer från Annika Pasanen, som arbetar som språkforskare vid Helsingfors universitet.

Fakta: Rajaton-Gränslös

Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset erhöll finansiering för projektet från Landsbygdsprogrammet och Tornedalen, och projekttiden är 2020 – 2021.

Målet är att skapa ett långsiktigt lärande och synliggöra minoritetsspråket meänkieli för att skapa en positiv attityd till språket.

Detta betyder i praktiken att projektet skapar nätverk mellan generationer för ett lärande, och nätverk mellan företag för att synliggöra språket.

Källa / läs mer: Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tonionlaaksolaiset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meänkieli

Mer i ämnet