Lingonets positiva hälsoeffekter jämnar ut onyttigt matintag. Foto: SVT

Lingon nyttiga om man äter fet mat

Uppdaterad
Publicerad

Fet och onyttig mat kan leda till hjärtsjukdomar och diabetes. Ny finsk forskning visar nu att lingonets effekt på kroppen kan till viss del kompensera den onyttiga matens dåliga effekter.

I den finska undersökningen som publicerats nyligen, gav forskarna fet mat till möss samtidigt som mössen fick äta lingon. Det häpnadsväckande resultatet blev att bäret förhindrade förhöjda glukos- och kolesterolvärden.

Lingonet påverkade även insulinet på ett positivt sätt i kroppen. Forskarna på Tammerfors universitet blev själva förvånade över resultatet. Det presenterades idag på ett seminarium i Kajana, i centrala Finland.

Liknande studie gjord i Lund

En liknande studie med lingon och andra bär gjordes för fem år sen på Lunds universitet och där ser man med intresse på det finska forskningsresultatet. Desto mer nordisk forskning som utförs av lingonet, desto mer stärks det lokala bärets ställning som råvara.

Karin Berger är forskare på universitetet i Lund:

– Det finns väldigt mycket lingon i skogarna. Och de används inte. Istället så importerar vi så kallade superbär från andra länder. I våra studier hade vi acaibären som inte alls visade sig ha bra effekter, men hade ryktet att den hade det. Medan lingon finns ju naturligt i Sverige och vi har ätit det i många år. Det har ju på naturlig väg visat sig att folk har mått bra av det.

– Men man har inte vetat varför. Så det är väl bra att förstå mekanismerna bakom varför det är bra med lingon och eventuellt då kunna använda det för att motverka utveckling av till exempel  låggradig inflammation. Förmodligen är det så att om man äter lingon under lång tid så behöver man inte äta lika mycket, som om man tar det under en kortare tid.

EU-finansierad forskning på flera nordiska bär

Forskningen i Finland har bekostats av EU:s regionala utvecklingsfond. Forskningsgruppen i Tammerfors ska framöver försöka hitta liknande hälsoeffekter med blåbär och hjortron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer