I den finska undersökningen som publicerats nyligen, gav forskarna fet mat till möss samtidigt som mössen fick äta lingon. Det häpnadsväckande resultatet blev att bäret förhindrade förhöjda glukos- och kolesterolvärden.
Lingonet påverkade även insulinet på ett positivt sätt i kroppen. Forskarna på Tammerfors universitet blev själva förvånade över resultatet. Det presenterades idag på ett seminarium i Kajana, i centrala Finland.
Liknande studie gjord i Lund
En liknande studie med lingon och andra bär gjordes för fem år sen på Lunds universitet och där ser man med intresse på det finska forskningsresultatet. Desto mer nordisk forskning som utförs av lingonet, desto mer stärks det lokala bärets ställning som råvara.
Karin Berger är forskare på universitetet i Lund:
– Det finns väldigt mycket lingon i skogarna. Och de används inte. Istället så importerar vi så kallade superbär från andra länder. I våra studier hade vi acaibären som inte alls visade sig ha bra effekter, men hade ryktet att den hade det. Medan lingon finns ju naturligt i Sverige och vi har ätit det i många år. Det har ju på naturlig väg visat sig att folk har mått bra av det.
– Men man har inte vetat varför. Så det är väl bra att förstå mekanismerna bakom varför det är bra med lingon och eventuellt då kunna använda det för att motverka utveckling av till exempel låggradig inflammation. Förmodligen är det så att om man äter lingon under lång tid så behöver man inte äta lika mycket, som om man tar det under en kortare tid.
EU-finansierad forskning på flera nordiska bär
Forskningen i Finland har bekostats av EU:s regionala utvecklingsfond. Forskningsgruppen i Tammerfors ska framöver försöka hitta liknande hälsoeffekter med blåbär och hjortron.