Övergångsbudgeten förblir oförändrad när det kommer till nationella minoriteter. Foto: SVT

”Övergångsbudgeten lämnar många frågor obesvarade”

Publicerad

I regeringens övergångsbudget som presenterades idag blir Anslagen till minoriteterna förblir oförändrade. Något om inte var en överraskning för Sverigefinländarnas delegation.

Övergångsregeringen lovar de nationella minoriteterna cirka 123 miljoner kronor i sin budget som presenterades idag. Dessutom finns anslag öronmärkta i undervisningsbudgeten för utbildning av lärare i minoritetsspråk och i kulturbudgeten för TV Finland.

På grund av ändringen i minoritetslagen som träder i kraft vid årsskiftet har pengar från minoriteternas budget flyttats till kommuner och landsting vars uppgifter då växer. Sammanlagt förblir summan pengar densamma.

– Behovet skiftar mellan kommunerna ifall de räcker eller ej. Det vore bra om det fanns mer pengar för det skulle tillåta effektivare, större och bredare verksamhet, Säger ordförande för Sverigefinländarnas delegation Martti Paananen.

– Sen när vi får en ny regering så kommer det tids nog att bestämmas om det bli några förändringar av målen, minoritetspolitiken, språkpolitiken och sådant som rör förmåner.

Osäker framtid

Martti Paananen är orolig för det som inte står i budgeten.

– Det finns frågor när det gäller nationella minoriteter. Till exempel den ökade antisemitismen. Problem som orsakas av rasismen. De berör ju också de nationella minoriteterna.

Paananen hoppas att i framtiden få pengar för ett språkcentrum för finska och meänkieli.

– Språkcentrum har ju varit på tal och under nästa år görs en utredning om det. Men det slutgiltiga utlåtandet kanske inte hinner med i 2020-års budget, om man inte påskyndar arbetet. Men det är något man länge väntat och hoppats på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.