Nu utreds övergrepp mot finskättade och samer: ”Ett steg framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera sanningskommissioner utreder historiska kränkningar och övergrepp mot finskättade grupper och samer i Sverige och Norden. Förhoppningen är att arbetet kan skapa en grund för försoning mellan staterna och de nationella minoriteterna.

En av sanningskommissionerna är i gång med att utreda övergrepp mot finskättade grupper i norra Sverige. Kommissionen ska utreda vad som hände under försvenskningsprocessen under 1800- och 1900-talen.

– Det är ett viktigt steg framåt för att det ger en bild av hur majoriteten har behandlat minoriteten i fråga, säger Kaisa Syrjänen Schaal, jurist och medlem i sanningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Resultat från de olika sanningskommissionerna i Sverige, Norge och Finland väntas under nästa år och de kommande åren.

I programmet 15 minuter från Uutiset diskuteras på vilket sätt övergrepp som skallmätningar och språkförbud påverkar finsktalande minoriteter än idag i Sverige. SVT2 på söndag kl. 16.05 och i SVT Play.

Sannings- och försoningskommissioner i Sverige, Norge och Finland ska utreda historiska kränkningar och övergrepp mot finskättade och samiska minoritetsgrupper.

Kommissionerna har tillsatts av de svenska och finska regeringarna och Stortinget i Norge.

Syftet med arbetet är att kartlägga och granska assimileringspolitiken och dess konsekvenser samt öka kunskapen om minoriteterna.

Målet är också att komma med förslag på åtgärder och främja försoning.

De olika kommissionerna ska redovisa sina slutsatser under åren 2023–2025.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.