Poststrejken i Finland över

Publicerad

I och med att parterna igår kom överens om ett nytt avtal, upphörde också de sympatistrejker som pågått och som påverkat framförallt båttrafiken mellan Sverige och Finland.

Poststrejken i Finland varade i 16 dagar och de sympatistrejker som pågick bland hamnarbetare, flygpersonal och lokala transportområden i Helsingfors påverkade såväl helsingforsborna som utlandsresenärer till och från Finland.

När det nya avtalet skrevs under igår, återupptogs också delar av rederiernas passagerartrafik mellan Sverige och Finland.

Inför media förkunnade igår parterna i konflikten att en överenskommelse slutits. Förhandlingarna, som pågått sedan september, uppnådde en lösning som båda parterna är nöjda med.

Arbetsgivaren försiktigt opitmistisk

Tuomas Aarto, som representerar arbetsgivarsidan, Palta, sa i en kommentar:

– Jag ser att Postens förutsättningar tar ett steg framåt med det nya avtalet. Vi hade kunnat göra ännu mer men det får läggas på framtiden.

Tvisten gällde det avtal som berörde 700 pakethanterare på den finska Posten. Den statligt ägda Posten ville flytta de anställda till ett dotterbolag för att kunna sluta ett billigare arbetsavtal. Flytten blir av men med bibehållna förmåner som det gamla avtalet gav.

Facket tillfreds

Heini Nieminen, ordförande för PAU, som företrätt de anställda i förhandlingarna säger:

-  Klart jag är nöjd över att vi lyckades trygga anställningen sådan som den varit. Det har varit det viktigaste för mig att uppnå hela tiden.

Den dryga två veckor långa strejken drabbade postutdelningen i hela Finland. I sympatiåtgärderna stoppades all färjetrafik mellan Sverige och Finland och även flygen från Vandas flygplats i Helsingfors, under ett dygn.

Båttrafiken återupptas nu men fortfarande under fredagen meddelade rederierna om vissa, inställda turer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.