Foto: Yle

Koivisto begravs på svenska och finska

Uppdaterad
Publicerad

President Mauno Koivistos begravning blir tvåspråkig, enligt önskemål från anhöriga. Statsbegravningen inleds i Helsingfors domkyrka på torsdag, Kristi himmelsfärdsdag.

Polisen räknar med att tiotusentals finländare kantar gatorna när president Koivisto eskorteras till sista vilan i Helsingfors. Närmare 500 gäster är inbjudna till begravningen men också allmänheten är välkomna så länge platserna räcker till.

Tvåspråkigt för en nordisk statsman

Inga utländska statsmän är inbjudna utan de representeras av respektive lands ambassadör. Samtidigt finns det uppgifter om att alla de nordiska statsmännen framför sina kondoleanser i samband med ett besök i Finland i början av juni.

President Mauno Koivisto

Att begravningen blir tvåspråkig innebär att biskop Eero Huovinen, som förrättar jordfästningen, kommer att växla mellan svenska och finska.

Begravs mellan Kekkonen och Ryti

Senast en president begravdes i Finland var för snart 31 år sedan då president Urho Kekkonen begravdes. President Mauno Koivisto begravs mellan president Kekkonens och president Risto Rytis gravar i Sandudd i Helsingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

President Mauno Koivisto

Mer i ämnet