Proteströrelsen ger inte upp

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har redan samlat in över 20 000 namn och utlåtanden från över 70 olika organisationer, politiker och företag i syfte att stoppa det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

– Alla känner till Fukushima och Tjernobyl och den något lindrigare olyckan på Three Mile Island i USA. Kärnkraften är farlig, och tekniken tillåter inga mänskliga misstag. Det är därför vi protesterar. Dessutom är det ju så att vi klarar oss gott och väl med andra energikällor, säger Per Lundbäck, aktiv i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Förutom risken för en kärnkraftskatastrof oroar man sig för att statsägda ryska Rosatom är tänkt att bygga kärnkraftverket. Kärnkraftverkets eventuella påverkan på ekosystemet väcker också protester.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

– Bottenviken är ett litet och grunt hav och därför väldigt känsligt. Som exempel kan jag nämna att varmvattenutsläppen försätter ekosystemet ur balans i närområdet. Det är ett dåligt tecken att två tredjedelar av energin rinner ut med kylvattnet, säger Lundbäck.

Även om kärnkraftverket, Hanhikivi 1, nu beviljats principtillstånd i Finland finns det ännu inga garantier för att det byggs. Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken tänker motsätta sig bygget så länge det går.

– Det krävs fyra tillstånd: miljö-, strålnings- vatten- och byggtillstånd. Så vi får fortsätta att påverka, skicka in utlåtanden och fortsätta med våra namninsamlingar. De ska aldrig få bygga i Pyhäjoki!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet