Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lauri Pullola från finska Utrikesministeriet om varför antalet reseanmälningar från Finland till Sverige ökat så mycket den senaste tiden. Foto: Utrikesministeriet Finland/TT

Raketökning i antalet reseanmälningar från Finland till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet reseanmälningar från finländare för resor till Sverige har ökat kraftigt. Efter att Sverige höjde terrorhotnivån, rådde Finlands ambassadör i Sverige resenärer från Finland att göra en anmälan. Uppmaningen fick stor spridning i medier och antalet reseanmälningar den senaste månaden har minst fyrdubblats.

Vanligtvis får det finska utrikesministeriet ta emot några hundra reseanmälningar i månaden för resor som görs till Sverige, men nu har antalet minst fyrdubblats. Under en månad i höstas anmälde 1600 finländare sin resa till Sverige. Det är det högsta antalet anmälningar som mätts, under en liknande period under de senaste tio åren.

– Antalet reseanmälningar kan fördubblas eller till och med mångdubblas snabbt om något händer och media rapporterar om det, säger Lauri Pullola på enheten för konsulära ärenden, vid Utrikesministeriet i Finland.

Reseanmälan görs av personer som reser utomlands och vill säkerställa att myndigheter vid krissituationer lättare ska ha tillgång till deras kontaktuppgifter.

Finländarnas reseanmälningar till Sverige under tidsperioden 23.8-23/9. Foto: Atoosa Falsafi, graafikko SVT

Koppling till det försämrade säkerhetsläget

I mitten av augusti höjde Säkerhetspolisen, Säpo, terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skala som används för att klassificera hotbilden mot Sverige. Efter detta uppmanade Finlands ambassadör i Sverige finska medborgare att anmäla sina resor till Sverige. Ambassadörens uppmaning lyftes fram och tidningen Hufvudstadsbladet och fick stor spridning i medier i såväl Sverige som i Finland.

Enligt Pullola är det ovanligt att finländare gör reseanmälningar. Endast cirka 3 procent av alla registrerade resor har gjort det under de senaste tio åren.

– I förhållande till antalet passagerare är antalet reseanmälningar ganska lågt, säger Pullola.

Reseanmälningar från Finland till Sverige under de senaste 10 åren. År 2017 och 2023 sticker ut. Foto: Atoosa Falsafi, graafikko SVT

Senast antalet anmälningar ökade var 2017, efter terrorattacken i Sverige. Men Sverige är inget undantag när det kommer till att anmäla sin resa. Utrikesministeriet uppmanar att göra en reseanmälan oavsett vart man väljer att resa.

– Vi uppmanar i princip alla att göra en reseanmälan varje gång de åker på en resa. Det underlättar vårt arbete på flera plan, säger Pullola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.