Nordiska Gränshinderrådet har bråda dagar

Uppdaterad
Publicerad

Det har handlat om allt från beskattning vid distansarbete i ett annat nordiskt land till de rent fysiska övergångarna mellan gränserna mellan till exempel Sverige och Finland. Trots det har ändå myndigheterna lyckats lösa problem också. Till exempel den sociala tryggheten länderna emellan.

Under pandemin har frågorna kring människor som arbetar över de nordiska gränserna vuxit. Pandemin har försvårat för danskar och svenskar i Öresundsregionen att åka mellan länderna och detsamma gäller gränsen mellan Finland och Sverige i Tornedalen.

– Övergången mellan Torneå och Haparanda har varit daglig eftersom människor där har familj och släkt på andra sidan gränsen. Övergången mellan Sverige och Norge däremot har skett max ett par gånger i veckan; när norrmännen åker till Sverige för att handla, menar Petri Suopanki, seniorrådgivare i det Nordiska ministerrådet.

Frågorna till det nordiska Gränshinderrådet är många

Det nordiska Gränshinderrådet menar att de hittat lösningar på många av de problem som uppstått under pandemin. Till exempel har många gränsövergångsarbetare varit oroliga för att mista sina sociala förmåner och arbetslöshetsersättningar när de jobbat på distans. Detta har dock rådet hittat lösningar på som inte drabbar de som bor i ett land men normalt sett arbetar i ett annat.

Det har även skapats lättnader gällande besök i sommarstugor eller familjemedlemmar på andra sidan gränsen även under de begränsade möjligheterna att resa mellan grannländerna.

– De mänskliga aspekterna har prioriterats så att släktbesök har kunnat genomföras och människor närvara vid familjebegravningar. Det finns stora och små frågor i detta; men man kan kanske inte spela golf på båda sidor gränsen i nuläget, tillägger Petri Suopanki.

Dubbla beskattningar

Det finns många problem kvar på listan att beta av för rådet. Ett av dem är arbetstagare kan tvingas betala skatt i två länder om anställningen är i ett land men arbetstagaren tvingats till distansarbete i ett annat land under pandemin.

Det råder också frågetecken kring arbetsplikten, anställningstrygghet och löneutbetalningar om man inte kan komma till sin arbetsplats på andra sidan gränsen. På bordet ligger också frågorna kring en permanent flytt mellan Sverige och Finland, under den tid gränshindren består.

De nuvarande gränshindrens lösningar kan också komma att påverka reglerna inom EU och andra geografiska områdens inriktningar. Detta för att det kan vara svårt för nordiska Gränshinderrådet att fatta beslut som enbart gäller för länderna i Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.