Romska nättidningen Dikko. Foto: SVT

”Romska nättidningen Dikko fyller ett tomrum”

Uppdaterad
Publicerad

Nättidningen Dikkos första nummer utkom förra veckan. Förhoppningen är att man ska beröra och nå ut till alla.

Förlaga till den romska publikationen är gatutidningen Dik Manusch – ”Se Människan” – som lades ner på grund av brist på redaktionsmaterial.

Men Britt-Inger Lindqvist hoppas att Dikko ska locka läsare som verkligen berörs.

–  Det finns redan tidningar som skriver om minoriteten romer. Men de publicerar på ett sätt så att man måste ladda ner hela pdf-filen. Så tänkte vi att vi saknade något, säger Britt-Inger och fortsätter.

– Vi behövde skriva artiklar och dela i olika grupper och nå ut med det. Både för att öka kunskapen men också för att nyheterna som händer skulle nå ut till de berörda.

100 000 romer

Redaktionen består av representanter för resandefolket i Skandinavien, som enligt lokala bedömningar uppgår till 20 000 eller 30 000 i Sverige.

Räknar man in alla romska grupper så uppgår antalet till ca 100 000.

– Alla vi som sitter i redaktionen och som har startat tidningen tillhör resande folket. Vi kommer såklart att lägga fokus på minoriteten romer och inte utestänga någon ifrån det.

– Men eftersom att de tillhör gruppen resande folket så blir delar av vårt fokus i det med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.