Åsikterna om det ryska hotet går isär bland Sveriges ryssar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska statens höjda försvarsanslag i fredags motiveras med Rysslands aktioner i Ukraina, men åsikterna om det så kallade ryska hotet går isär bland Sveriges ryssar.

Ekonomen Andrej Lakstigal i Uppsala delar inte uppfattningen om att Ryssland bör betraktas som ett hot för Sverige.

– Det sker olika saker i världen vilket gör helheten svårbedömlig, men jag uppfattar inte Ryssland som aggressiv, säger han.

Andrej Lakstigal menar att Rysslands annektering av Krim bara korrigerar den orätt som skedde år 1954 när den dåvarande Sovjetledaren gav halvön till Ukraina.

– Det är inte rätt att kommunistledare skänker landet hit och dit, utan att fråga invånarna.

Lakstigal leder ett ryskt kultursällskap som vill sprida en mångsidigare bild om Ryssland. Han är svensk medborgare men anser att svenska medier förvränger bilden av Ryssland. Nyhetsrapporteringen motsvarar inte det som han har hört av sina bekanta på plats i Ukraina. Lakstigal tror inte heller att Ryssland besitter några stormaktsambitioner.

– Att Ryssland beter sig annorlunda än på Gorbatsovs tid stämmer. Det var en hemsk tid som vi borde prata mer om. Väldigt många, inklusive mina föräldrar, hade det jobbigt under den perioden.

Olga Vallée, som arbetar på ett centrum för vidareutbildning av journalister i Kalmar, delar inte Lakstigals åsikt.

– Svenska medier eller västvärlden svartmålar inte Ryssland, utan pratar kritiskt om Putins regim. Det är två skilda saker vilket man måste förstå, säger hon och fortsätter:

– Ryssland har vänt upp och ned på det internationella rättsväsendet, ingenting gäller längre. Om man tycker att man själv har rätt så får man annektera eller göra något annat. Ryssarna har startat en farlig process.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer