Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Laura varför hon var tvungen att välja bort det absolut miljövänligaste sättet att resa från Sverige till Finland. Istället valde hon det näst bästa alternativet. Foto: SVT

Så svårt är det att resa miljövänligt till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Så nära men så långt borta. Stockholmaren Laura ville resa till Finland på ett så miljövänligt sätt som möjligt med sin sambo och katt. Det visade sig snart att denna målsättning var nästintill omöjlig att leva upp till.

Laura Helins miljövänliga ambitioner om att resa från Stockholm till de gamla hemtrakterna i Rovaniemi i norra Finland rann ut i sanden. Att resa med tåg hade varit det absolut miljövänligaste sättet att ta sig dit. På grund av att järnvägarna i Sverige och Finland har olika spårvidd skulle dock en tågresa till Rovaniemi inneburit flera byten och ett längre kånkande av både resväskor och katt.

Det fick bli dagfärja från Stockholm till Åbo istället. Därefter tog sällskapet ett nattåg hela vägen upp till Rovaniemi. I sin helhet tog resan ca 27 timmar.

I videon förklarar Laura varför hon var tvungen att välja det näst bästa alternativet att resa till Finland istället för att välja det absolut miljövänligaste sättet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.